Hajdúszoboszló gyógyfürdő termálfürdő gyógyvíz termálvíz
yógyfürdő
 
 
1925. október 25-én csodálatos esemény történt Magyarország egyik alföldi városkájában, Hajdúszoboszlón. Pávai Vajna Ferenc geológus vezette szénhidrogén kutatások közben földgáz mellett 73 C°-os víz is a felszínre tört. A környéket elárasztó barna, különleges illatú melegvíz felkeltette a lakosok figyelmét. Az asszonyok mosni kezdtek benne és láss csodát, az évek óta hasogató
fájdalmak kiálltak testrészeikből, a víz-hordók sebei gyorsabban gyógyultak.
Erre aztán felfigyeltek a környék kutatói. Megvizsgálták, vegyelemezték a folyékony forró arany összetételét, s páratlan meg-állapítások születtek.
Feltörő gyógyvíz
 
A fövenyfürdő
Dr. Bodnár János, a Debreceni Orvostudományi Egyetem Orvos Vegytani Intézetének igazgatója így írt a szoboszlói vízről: "Analysisünk szerint a hajdúszoboszlói mélyfúrásból eredő víz alkalikus-jódos-brómos-konyha-sós hévíznek minősítendő. Egybevetve a chémiai analysis adatait a víz igen magas hőmérsékletével kimondható, hogy a maga nemében egyedülállónak tekinthető, hozzá hasonló összetételű és hőmérsékletű víz - a rendelkezésünkre álló analysisek alapján - nem ismeretes."
Hajdúszoboszló városa megismerve a tudósok elemzéseit elhatározta, hogy fürdőt épít.
Másfél év múlva, 1927. július 26-án megnyílt a fövenyfürdő.
 
A majdani gyógyfürdő részére 19 hektár területet jelöltek ki. Az azóta eltelt több, mint 70 év bővelkedett eseményekben, a turizmus egyre élénkült, s az elvá-rásokhoz igazodva többször bővíteni, korszerűsíteni kellett. Fürdőnket alapí-tója, Hajdúszoboszló városa sosem hagyta cserben, s ennek köszönhető, hogy időről időre megújulhatott, a kor igényeinek megfelelően fejlődhetett.
A gyógyfürdő főépülete
 
Tangentoros kezelés
Iszappakolással és súlyfürdővel egészült ki az orvosi kezelések repertoárja. 1969-ben már egymillió volt a látogatottsága a gyógy-fürdőnek. További termálmedencék épültek, orvosi rendelővel, inhalatóriummal, hűtőto-ronnyal és ivócsarnokkal, hullám-, pezsgő-, verseny- és gyermekmedencével, csónakázó-tóval bővült a választék.
Súlyfürdő
 
Fedett gyógyvizes medencék
1996-tól napjainkig egy hatalmas megújulási folyamat zajlott le a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben, ugyanis ekkor indította el a cég menedzsmentje és a tulajdonos Hajdúszoboszlói Önkormányzat eredetileg 8 évre tervezett fejlesztési programját: 1996-ban megnyitotta kapuit fürdőnk gyógyszanatóriuma a Hotel Thermál Terápia, melyhez hamarosan saját kis fürdőépületet emeltek. 1998 karácsonyán elkészült az új, modern termálfürdő-épület; melyre méltán lehetünk büszkék.
 
Vízfüggöny
A modern kétszintes épületben a gyógyászati kapacitás a duplájára nőtt. Négy új nyitott medence épült, melyekben a különböző attrakciók segítségével még inkább felüdülhet a fürdőző. E nyitott medencéket körülölel-ik a tágas közlekedő folyosók. A termál-fürdő csarnokában három fedett 32, 36,38 C° hőfokú gyógyvizes medence található.
A termálfürdő nyitott medencéi
 
Felüdülés a "folyékony aranyban"
A földszinten, a bejárattól balra három orvosi rendelő, kezelőhelyiségek és a gyógytornaterem, tangentor kezelő-helyiségek találhatók. Az emeleten masszírozók, kezelő-helyiségek és tágas pihenők várják a vendégeket.
Dermalife méregtelenítő

A gyógyulni vágyóknak elkülönített pihenőparkban biztosított a pihen-és. Akik idegenkednek a termé-szet nyújtotta gyógyulástól, bizo-nyosan megváltoztatják a véle-ményüket, ha a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben kezeltetik magukat. Több, mint negyven féle kezelés áll a betegek rendelkezésére. A különböző gyógykezeléseket kombinálva alkalmazzák.
 
A gyógyvíz ereje és egyéb gyógytényezők együttes hatása eredményezi, hogy ezrek lelnek nálunk gyógyulásra. A jódos, brómos, konyhasós gyógyvíz elsősorban reumatikus betegségek gyógyítására alkal-mas. Az idült mozgásszervi betegségeknél, kopásos, degeneratív betegségeknél a tapasztalatok szerint az orvos előírásait betartók több, mint 90 százaléka szépen javul.
A fürdőkúra hatása sebészeti, idegi, bőrgyógyászati eredetű megbetegedések (ekcéma, pikkelysömör) kezelése során is észlelhető.
Szauna
 
Nyitott pezsgő medencék
Ortopédiai műtéteken átesett betegek rendszeresen látogatják fürdőnket utókezelés céljából. Jó eredmény érhető el agyvérzés utáni állapot, Heine medin kór után kialakult bénulás, idült idegfájdalmak és ideggyulladások kezelésében. A szoboszlói víz jó hatású nőgyógyászati gyulladások esetén is. Meddő nők két-háromszor megismételt kúrák után gyakran számoltak be fogam-zásról. Ennek magyarázata, hogy vizünkben bitumenhez kötődve ösztrogén is található. A reumatológusok többek között masszázst, iszapkezelést, súlyfürdőt, víz alatti masszázst, víz alatti gyógytornát, különböző elektroterápiás kezeléseket és a legmodernebb szoft lézer kezelést is alkalmaznak.
 
Nyitvatartás:
 
január 1- december 31-ig
7-19 óráig (minden nap)
 
 
Javallatok:
 
Idült ízületi gyulladások (polyarthritis chr.sec.)
Degeneratív ízületi elváltozások (arthrosis)
A gerinc különféle idült gyulladásos degeneratív megbetegedései
   (spondylosis M.Bechterew, chondrosis)
Idült idegfájdalmak, ideggyulladások (neuralgia, neuritis)
Heine medin kór utáni, valamint agyvérzés, agyműtét,
   vagy más okból kialakult bénulások utókezelése
Idült izomfájdalmak (myalgia)
Sérülések, sportsérülések utókezelése
Elhúzódó, nehezen gyógyuló csonttöréseknél a callusképződés elősegítése
Érszűkületek egyes formái
Idült nőgyógyászati megbetegedések (adnexitis, chr.)
Meddőség
Idült bőrbetegségek (ekcéma, psoriasis, pruritus)
 
Ellenjavallatok:
Nem látogathatják a fürdőt azok, akik a következő betegségekben szenvednek:
 
Heveny gyulladásos megbetegedés
Rákos, rosszindulatú daganatos megbetegedés
Keringési elégtelenség
Súlyos vérnyomásemelkedés
Gümőkóros megbetegedés
Súlyos központi idegrendszeri megbetegedés
Fertőző betegség
Terhesség
 
A gyógyvíz alkotóelemei:
 
Alkotórészek (mg/I) OKI (1994)
Kálium K+ 11,3
Nátrium Na+ 1530
Ammónium Nh4 14,8
Kálcium Ca2+ 8,6
Magnézium Mg2+ 5,4
Vas Fe2+ 0,79
Mangán Mn2+ -
Lítium Li+ 0,2
Aluminium Al+++ -
 
A kationok összege 1571
Nitrát NO3 -
Nitrit NO2 -
Klorid Cl2- 1495
Bromid Br- 9,8
Jodid J- 5,5
Fluorid F- 1,7
Szulfát SO42- 37
Hidrogénkarbonát HCO3- 1790
Szulfid S2- 0,16
Összes foszfát PO43- 0,25
Karbonát CO32- 9,0
termálfürdő gyógyvíz Hajdúszoboszló gyógyfürdő termálvíz
Az anionok összege 3348
Metaborsav HBO2 84
Metakovasav H2SiO3 52
Szabad szénsav CO2 -
Oldott oxigén O2 nyom
Arzén As 84 -
Összesen: 5055
 
Cím: Hajdúszoboszló, Szent István park 1-3.
Telefon: 06 (52) 558-558, E-mail: info@hungarospa-rt.hu, Internet: www.hungarospa.biz